Zoeken
  • Bobby Diekstra

Op zoek naar werk? Hier de beste kansen!

Wist je dat er de afgelopen twee weken meer dan 25.000 vacatures zijn bijgekomen? En dat er elke week nog steeds duizenden nieuwe vacatures ontstaan? Als je op zoek bent naar werk of je zorgen maakt over je baan in de huidige 'corona'-tijd, lees dan snel verder. In deze blog laat ik je zien in welke branches er juist heel veel werk is en waar nu de beste kansen zijn om een baan te vinden.

Wat is er veranderd in vacatureland?

De arbeidsmarkt is door de ‘intelligente lockdown’ in hoog tempo veranderd. In 80% van de beroepsgroepen is een krimp te zien van het aantal vacatures. Het totaal aantal vacatures is fors gedaald met zo’n 25% en het aantal werklozen is toegenomen. Dat is slecht nieuws.


Tegelijkertijd is er ook goed nieuws. Want wist je dat er voor de 'lockdown' zoveel openstaande vacatures waren in ons land, dat een daling van 25% betekent dat er nu nog steeds zo’n 200.000 banen beschikbaar zijn? Dat is heel veel. Dat biedt ook jou dus kansen en mogelijkheden. Bovendien komen er wekelijks meer dan 10.000 nieuwe vacatures bij en zijn er bedrijven die juist nu staan te springen om personeel. Maar eerst even de branches waar het niet zo goed gaat.

Branches waar het niet (zo) goed gaat

De branches waar het aantal vacatures het sterkst is gedaald in korte tijd, zijn de horeca, toerisme en recreatiesector, luchtvaart, openbaar vervoer en de autobranche. Daarnaast persoonlijke dienstverlening (zoals kappers, schoonheidssalons, , zakelijke dienstverlening (trainers, recruitment), tandartsen, dierenartsen, fysiotherapie, tv & radio, kunst & cultuur en de sportsector. Met de meest recente maatregelen van de overheid, zal het naar verwachting met een aantal van deze branches gaandeweg weer beter gaan. Zoals de kappers, tandartsen en de sportsector die met bescherming weer aan het werk kunnen.

Binnen branches zien we ook verschuivingen optreden. In de techniek is bijvoorbeeld het aantal functies waar het gaat om huis-aan-huis service afgenomen, terwijl technische beroepen in de industrie juist een toename hebben laten zien. Ook binnen de ICT zien we dat de vraag naar applicatie-programmeurs en supportdeskmedewerkers is toegenomen, terwijl de vraag naar software-ontwikkelaars in geraakte sectoren af is genomen. Sectoren die minder merken van een dip in vacatures, zijn de bouw, de maakindustrie en de farmacie.Branches die zitten te springen om personeel

Tegelijkertijd zijn er ook organisaties die nu juist zitten te springen om personeel. Volgens de laatste cijfers van UWV en Intelligence group is in de volgende sectoren een toename aan vacatures te zien:

· Zorg: medisch, verplegend en verzorgend personeel

· Supermarkten: verkoopmedewerkers, vakkenvullers, supermarktmanagers

· Bouwmarkten: verkoopmedewerkers

· Bedrijven in de fruit en groenteteelt, seizoenswerk

· Groothandels voor onder andere ziekenhuizen en supermarkten

· Logistiek en distributie: orderpickers, chauffeurs goederen, koeriers, postbezorgers

· Industrie: gericht op voedingsmiddelen, hygienische en medische producten

· Ict: supportdesks, applicatie-ontwikkeling, ondersteuning van (digitaal) onderwijs en zorg

· Veiligheid, politie en justitie: boa's en beveiligers bij bv supermarkten

· Schoonmaakpersoneel voor ziekenhuizen, universiteiten, supermarkten

· Klantcontactbranche, zoals bij online stores

· Gemeente, overheid, BuZa, UWV: klantcontactmedewerkers en uitkeringsspecialisten

· Onderwijs met name groepsleerkrachten en leerkrachten in secundair onderwijs 

· Financiele dienstverlening waaronder economische afdelingen en cdd specialisten


Meest gevraagde beroepen

In het algemeen is er veel vraag naar beroepen - op Mbo-niveau - verzorgende IG, verpleegkundige, medewerker klantenservice, verkoopmedewerker, monteur, werkvoorbereider en operator. Op Vmbo-niveau is er voor magazijnmedewerkers, vakkenvullers, koeriers, postbezorgers, productiemedewerkers en (vrachtwagen) chauffeurs veel werk. Op Hbo-niveau doen accountmanagers het goed, net als leerkrachten, projectleiders en assistent accountants. Op Wo-niveau is er grotere vraag naar artsen, psychiaters en psychologen.


Kijk je specifiek naar bedrijven, dan zijn er volgens de meest recente cijfers van Jobdigger veel vacatures bij AH (meer dan 1500), Kruidvat (meer dan 1000 vacatures) en Post NL.

Verder is het interessant om te weten dat veel uitzendbureau’s erg actief zijn om mensen aan het werk te helpen. Zij bieden omscholing en bijscholing aan zodat mensen zo snel mogelijk inzetbaar zijn in functies waar nu veel vraag naar is.


Dus ben je op zoek naar werk?

Kijk eens in bovenstaande branches of er mogelijkheden voor jou bijzitten. Vacatures zijn overal te vinden. Zoals op Indeed, LinkedIn en Werk.nl. Kijk ook bij bedrijven zelf en vergeet de uitzendbureau's en W&S-bureau's niet. Besteed daarbij veel aandacht aan je cv en brief. Deze eerste indruk bepaalt of je door de eerste ronde heen komt of niet. Heb je behoefte aan feedback op je cv? Heb je een andere vraag of wil je eens praten met een loopbaancoach over je situatie? Dan kan je me een mailtje sturen op bobby@diekstraloopbaanadvies.nl. Ik reageer op alle mailtjes.


Je kan ook direct op www.diekstraloopbaanadvies.nl een afspraak in de online agenda boeken. Tot 1 juni vinden afspraken via Skype plaats. Na 1 juni kan je ook weer face-to-face een afspraak maken.

De cijfers in dit artikel zijn aangepast op 15 mei 2020 en gebaseerd op recent onderzoek van het UWV (Inventarisatie van acute personeelstekorten en -overschotten 7 april 2020) en cijfers van 15 mei 2020 van Textkernel, Jobdigger en de Intelligence Group.

0 keer bekeken
Contact

© 2018 Diekstraloopbaanadvies

drs. Bobby Diekstra

+31 6 14 13 55 36

bobby@diekstraloopbaanadvies.nl

Professor J.H. Bavincklaan 7

1183 AT  Amstelveen

​​

  • Twitter - Bobby Diekstra
  • LinkedIn - Bobby Diekstra
  • Facebook - Diekstra Loopbaanadvies
  • Instagram - Diekstra Loopbaanadvies
  • Pinterest - Diekstra Loopbaanadvies